El día de los muertos

Under allhelgonahelgen firar man i Mexiko El día de los muertos, De dödas dag. Högtiden är en blandning av aztekiska och katolska traditioner. Aztekerna är en av de olika ursprungsbefolkningarna i Mexiko, och katolicismen fördes till landet först under 1500-talet tillsammans med de spanska erövrarna, los conquistadores.

Att vörda och hylla de döda och livets gång är en viktig del av den mexikanska kulturen, och under De dödas dag lever man ut denna vördnad. Eftersom man är övertygad om att det vore en förolämpning mot de döda att sörja, firar man istället med festivaler, med sång, med dans och med mat, det vill säga genom att göra sådana saker som de döda själva skulle tycka om att göra. Man tror också att familjens döda släktingar kommer tillbaka för att delta i firandet under De dödas dag. Därför lägger familjerna ned mycket tid på att städa och dekorera gravarna där deras familjemedlemmar är begravda, och på att bygga upp altare med ofrendas, offergåvor. En traditionell del av dessa altare är till exempel tagetesblommor. För avlidna barn brukar man ta med leksaker till altaret, och den dödes favoritgodis är en annan vanlig offergåva. Man bygger också altare i hemmet, som brukar dukas med mat som kanderad pumpa, dödskallar gjorda av socker och pan de muerto, ”död mans bröd”. Altaret i hemmet är en välkomstgåva åt de döda som kommer på besök, och maten äts inte upp förrän efter högtiden. Vissa familjer lägger också ut filtar och kuddar på golvet för att de döda ska kunna vila sig efter sin långa resa.El día de los muertos 2

En viktig del av firandet är calacas och calaveras, skelett och dödskallar. Många sminkar sig som dödskallar eller bär masker. Under 1910-talet skapade serietecknaren José Guadalupe Posada en illustration av ett kvinnligt skelett utstyrt i eleganta kläder och med en hatt med stort brätte. Detta skelett har blivit känt som La Calavera Catrina, och har blivit starkt förknippat med De dödas dag. La Catrina har också koppling till den aztekiska högtiden som är ursprunget till De dödas dag. Denna högtid sades ledas av gudinnan Mictecacíhuatl, som var känd som ”Dödens dam” och fru till Mictlantecuhtli, jordens och de dödas gud.

Även mer moderna traditioner har blandats in i firandet av De dödas dag. Till exempel blir det allt vanligare att barn klär ut sig som skelett och knackar dörr för att be om godis, en tradition som sannolikt kommer från den amerikanska högtiden Halloween.