Frida Kahlo

Frida Kahlos fullständiga namn är Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón. Hon levde hela sitt liv, från att hon föddes 1907 tills att hon dog 1954, i Mexiko City. Hennes verk har hyllats både av det mexikanska folket för det inflytande som den mexikanska kulturen och ursprungsbefolkningarnas kultur hade på hennes konst, och av feminister, för att hon skildrar kvinnors upplevelser och utseende på ett mycket äkta sätt. Hennes konst klassas ibland som surrealistisk, men det var en kategorisering som Kahlo själv förnekade. Hon menade att hennes konst visade hennes egen verklighet, och inte hennes drömmar.

Kahlo föddes i sina föräldrars hus, som kallades det Blå huset, just för att det var blått. Detta hus skulle Kahlo bo i under hela sitt liv. Hennes far hade två döttrar från ett tidigare äktenskap, och Kahlo fick senare en lillasyster. Kahlo har kommenterat sin uppväxt med att hon var omgiven av kvinnor. Så skulle dock inte vara fallet när hon började skolan i Escuela Nacional Preparatoria, där hon var en av endast trettiofem flickor.Frida Kahlo 1

År 1925, när Kahlo var 18 år gammal, var hon med om en trafikolycka då en buss hon satt på kolliderade med en spårvagn. Hon blev svårt skadad i olyckan, bland annat genom en fraktur i hennes ryggrad och av en ledstång av järn som genomborrade hennes livmoder. Dessa skador fick livslånga konsekvenser för Kahlo, då hon led av ständiga smärtor och blev oförmögen att föda barn. Hon hade ett turbulent äktenskap med den mexikanske konstnären Diego Rivera, och blev gravid tre gånger under sitt liv, men samtliga graviditeter resulterade i ett missfall. Det var efter denna olycka som Kahlos liv tog en vändning, eftersom hon övergav sina tidigare studier för att bli läkare för att istället ägna sig åt sin konst. Hennes smärtor efter olyckan är ett konstant inslag i hennes självporträtt och målningar. Självporträtten är de verk av Kahlo som hon är mest välkänd för, och av hennes 140 målningar är 55 självporträtt. Kahlo isolerade sig ofta i sitt blåa hus, både frivilligt och ofrivilligt, och hon har sagt om sin konst att hon så ofta målar självporträtt eftersom hon tillbringar så mycket tid med sig själv och därför är det motiv som hon känner till bäst.

Kahlos målningar finns idag på museum över hela världen, och inte bara hennes konst, utan även Kahlo själv, har blivit viktiga symboler som människor idag kan relatera till. Om du vill veta mer om Frida Kahlo och hennes liv finns ett brett utbud av tv-kanaler hos Canal Digital, där du kan se dokumentärer om henne och hennes konst.