Äkta mexikansk mat

När fotbollsspelaren Anders Svensson under en intervju kom med det föga kontroversiella avslöjandet att hans favoriträtt var tacos, hade han nog inte räknat med att han skulle bli ”Taco-Anders” med hela svenska folket. Namnet förföljde honom sedan ifrån läktare runt om i landet, med en tydligt hånfull underton. Var hånet grundades i är inte helt lätt att koda av, men troligtvis syftade det till att påstå att han var så tråkigt svensk man bara kunde vara. Det finns helt enkelt inget mer svennebanan än att äta tacos på en fredagskväll.

Riktig mexikansk mat är något helt annat

Classic taco isolated on white background with soft shadowRiktig mexikansk mat är dock en helt annan historia. Att prova på äkta mexikanska tacos bör vara självklar punkt på din bucket list, tillsammans med att äta en riktig, italiensk pizza. Och glöm allt vad texmex heter om du vill äta mexikanskt. Visst hittar du en del av samma beståndsdelar smakmässigt. Maten bär till exempel ofta smak och chili, koriander, och lime, men det finns också stora skillnader. Bland annat är det ursprungliga receptet för tacos glutenfritt, ett faktum som landar rätt bra i den nuvarande svenska hälsotrenden. Orsaken till att texmex-versionen innehåller vetemjöl är oklar, men det är ett nytt påfund.

Andra mexikanska rätter

Andra mexikanska rätter att prova på är bland annat tamales och fajitas. Tamales är majsdegspiroger som ångats och rullats in i bananlöv. Fyllningen består av kött och chilisås. Fajitas är, liksom tacos, fyllning som läggs i ett tortillabröd. Grundsmaken i dessa är ofta, till skillnad från tacos, rökig. Det mexikanska köket kan verkligen vara en djungel att gå vilse i för den oinvigde. Många rätter liknar varandra, och det kan vara svårt att veta skillnaden på tacos, burritos, enchiladas, och fajitas. Gemensamt för dem är att alla är bröd med god, kryddad fyllning. En viktig egenskap hos dessa mexikanska rätter är att de går snabbt och enkelt att fixa till, vilket troligtvis bidrar till deras popularitet.