Mexikansk mat

Mexikansk mat är en härlig blandning av spansk, arabisk och centralamerikansk matkultur. Tacos på fredagskvällen är långt ifrån vad äkta mexikansk mat är. Både frukter och kryddor spelar ofta huvudrollerna i mexikanska rätter. Avokado, chilipeppar, koriander och oregano är några av de ingredienser som används flitigt. Som i många länder har man olika specialiteter i olika delar av landet. I de norra delarna dominerar kött och det förekommer både struts och get samt nötkött. Vid kusten har maten ofta inslag av karibisk karaktär och man lagar gärna till fisk och skaldjur. I sydöstra delen av landet äter man mycket kyckling och grönsaker.

Fest för de döda

För oss kan det verka bisarrt att ställa till med stor fest för att fira de döda. Det är dock vad som görs i Mexiko i början av november då de döda firas och hyllas under Día de los muertos. Denna stora folkfest förbereds lång tid i förväg och på kyrkogårdar och gator råder karnevalsstämning. Det bjuds på mexikansk choklad som är mycket starkare än den vi är van vid. Man äter ett bröd som är bakat speciellt inför detta firande och man kan se sötsaker formade som döskallar. Man bakar också tamal som är en korn- eller majsdeg med en fyllning av kött och chilisås.

Kryddor och bönor

När vi äter mexikansk mat gör vi den gärna lite försvenskad för att passa oss men också för att vi använder de råvaror vi finner här. Ugnsrostad sötpotatis är ett gott tillbehör som är värt att prova på. Ugnsbaka den och servera sedan med guacamole som är en avokadoröra med vitlök, salt , lime och tabasco. Tortilla bröd med starkt kryddade kycklingbitar inuti passar till. Kryddningen spelar stor roll i det mexikanska köket. Achiote bland annat är en frukt som används ofta i mexikanska kryddblandningar. Basen i mexikansk mat är ofta majs och bönor. Just bönor är vi i Sverige ganska dåliga på att äta trots att det är både lättlagat, nyttigt och gott.